چارسوق لارستان | احمد نبی زاده: تعطیلات نوروز هر ساله زمان مغتنمی است برای تازه شدن دیدارها، مسافرت و گشت و گذار در شهر. نوروز امسال در شهر لار علاوه بر مکانهای تاریخی و تفریحی معمول، برای علاقهمندان به رویدادهای هنری، فرصت گالریگردی و تجربه مواجهه با اثر هنری نیز در نگارخانه مجتمع علیشیری پیش آمده بود.
نمایشگاهی با عنوان «حرفهای سنگی» شامل چیدمان و ویدئوآرت از «الهه پیرغیبی» که از 6 الی 11 فروردین 1404 میزبان تعداد قابل توجهی از هنرمندان و هنردوستان بود. اثر ارائه شده خارج از ساختارهای مرسوم و کلاسیک نمایشگاهی و شامل یک بخش حجمی (چیدمان) و یک بخش ویدئویی (ویدئوآرت) و با رویکرد تعامل مخاطب اجرا شده بود، به نحوی که بازدیدکنندگان با واکنش خود می توانستند جزئی از اثر باشند و مفهوم بیان شده را کامل تر کنند.
در بخشی از بیانیه این نمایشگاه می خوانیم: «حرفهای سنگی» مجموعهای است از حرفهای آدمهای شهر... آدمهایی مثل ما، با این تفاوت که گفتارشان بر سنگ نقر شده است، که یادمان بیاورد «کلمهها» خش میاندازند. «کلمهها» سطحی را پودر میکنند و جایش مینشینند. برای مدتی طولانی، مدتی شبیه همیشه...انتخاب عبارت هایی از گفتگوهای روزانه مردم شهرهای مختلف، استفاده از بستر سنگ به عنوان ماده ای که پایداری زیادی در طبیعت دارد در کنار چهره های طراحی شده که به قول هنرمندِ این اثر: «صورتهایی که عمرشان تنها به درازای عددِ سن صاحبانشان است. روی دستمال کاغذی، بستری ضعیف و مصرفی»، توانسته بود مختصر و مفید ذهنیت مخاطب و بازدیدکننده را در سنین مختلف درگیر کند.
بخش ویدیوآرت نمایشگاه که شاید مخاطبانِ اثر توجه کمتری به آن داشتند، پیام هایی چون گذر زمان و عبور نسل ها و افراد از این حرف های سنگی را از زاویه ای دیگر مدنظر داشت و در نهایت دفتری که جای نوشتن پیام های تشکر و قدردانی، محلی برای ثبت شنیده ها و حرف هایی از همین جنس از سوی بازدیدکنندگان بود، تعامل مخاطب را با مفهوم و هدف نمایشگاه بیشتر می کرد.
گفتنی است که «الهه پیرغیبی» کارشناس ارشد رشته نقاشی از دانشگاه سوره تهران دارد و در نمایشگاه قبلی خود با عنوان «تحویل» 1398(از اینجا ببینید)، همین رویکرد تعامل مخاطب با اثر را در پیش گرفته بود و شاهد تابلوهای نقاشی بودیم که با همراه شدن مخاطب به شکل متفاوتی قابل مشاهده می شد.
تجربه نمایشگاه اخیر بیش از پیش نشان داد که فضای هنری و رویکرد هنرمندان شهر لار با توجه به تغییرات نسلی مخاطبین آثار هنری، نیاز به بازنگری دارد و جای خالی آثاری که به خلق ایدههای جدید بپردازند و ارائههایی متفاوت تر از شکل سنتی و همیشگی نمایشگاه ها داشته باشند، بسیار حس می شود.
همچنان که در روز پایانی نمایشگاه و در جلسه نقد و بررسی اثر «حرفهای سنگی» که با حضور جمعی از هنرمندان و صاحب نظران برگزار شد، اتفاق نظر حاضران به چند وجهی و میان رشتهای شدن اثر هنری بود و اینکه بیان هنرمند میتواند خارج از ساختارهای کلاسیک و سنتی، ویژگیهایی از هنرهای مختلف (از ادبیات گرفته تا نمایش) را در بر بگیرد.
امید است نگارخانهها و گالریهای موجود فارغ از ویژگیهای فیزیکی یا کاستیهایی که دارند، با ارائههای ایده محور از سوی هنرمندان فعال شهر، به محلی برای تبادل آرا و تعامل افراد جامعه با رویدادهای فرهنگی و هنری تبدیل شود و همچنین رویه برگزاری نمایشگاه در تعطیلات نوروز باب شود.
دیدگاه خود را بنویسید