به گزارش چارسوق لارستان، در ابتدای این مراسم و پس از تلاوت قرآن توسط «عبدالحمید غریب نوار» قاری برجسته لاری، «حجت الاسلام و المسلمین سید مختار موسوی لاری» امام جمعه لار با تجلیل از مقام سید عبدالحسین لاری اظهار داشت: آیت الله لاری از مراجع مجاهد و از سیاستمداران پرهیزکار شیعه بود.

نقش سید عبدالحسین لاری در احیای احکام اسلام و برپایی نماز جمعه در جنوب

وی تصریح کرد: یکی از اقدامات بسیار مهم و مبنایی سید عبدالحسین لاری پس از حضور در منطقه لارستان، تاسیس حوزه علمیه و جهاد تربیتی و اخلاقی بود.

امام جمعه لار خاطرنشان کرد: یکی دیگر از خدمات مرحوم لاری که نشان دهنده شجاعت ایشان است، احیای احکام اسلام و برپا داشتن نماز جمعه است، آیت الله لاری فتوا دادند که امر به معروف و نهی از منکر واجب عینی است.

مبارزه سید عبدالحسین لاری با استبداد داخلی

حجت الاسلام موسوی خرم گفت: یکی دیگر از کارهای بسیار مهم سید عبدالحسین لاری، اجرای احکام اسلام درباره یهودیان، ممانعت از فعالیت مبلغان مسیحی وابسته به انگلیس، مبارزه با فرقه شیخیه و استبداد خوانین محلی بود.

وی افزود: سید عبدالحسین لاری وجود خوانین محلی که از حمایت دولت استبدادی قاجار بهره مند بودند را یکی از عوامل اساسی بیچارگی و فقر مردم در ایران، به ویژه در منطقه جنوب می دانست.

آیت الله لاری، تاریخ ساز بود

در ادامه، «مهدی زارع» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی لارستان اظهار داشت: آیت الله العظمی سید عبدالحسین لاری تاریخ ساز بود، تاریخ با وی در منطقه لارستان تحولی دوباره یافت و نام ایشان در تاریخ ماندگار شد.

وی تصریح کرد: پیوندی بین لار و سید عبدالحسین لاری وجود دارد، یعنی بزرگی لار از سید عبدالحسین لاری است و همچنین نام آور و پرآوازه شدن این شخصیت نیز از لار گرفته شده و این پیوندی دو سویه است.

تاثیر سید عبدالحسین لاری در شکل گیری انقلاب اسلامی

رئیس دانشگاه آزاد لار خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که باید بررسی کنیم، تاثیرگذاری ایشان بر راهبرد انقلاب اسلامی و سیاست های کلان جمهوری اسلامی است. یکی از سه شخصیتی که به صورت خاص مورد عنایت رهبر انقلاب بودند و رهبری از آن ها تاثیر گرفتند، علاوه بر «امام راحل» و «شهید نواب صفوی»، «آیت الله سید عبدالحسین لاری» است.

مهدی زارع اضافه کرد: اولین جمهوری اسلامی در جنوب را آیت الله لاری بنا نهاد؛ ایشان برای شهرهای مختلف امام جمعه منصوب می کرد.

وی گفت: بسیاری از افرادی که امروزه، جمهوری اسلامی را مانعی در راستای سیاست های خود می دانند، مخالف آیت الله لاری هستند، هم به دلیل سیاست های ضداستعماری و ضداستبدادی اش و هم به دلیل نگاه آزادی خواهانه این عالم برجسته.

ضرورت برگزاری کنگره بین المللی برای بزرگداشت آیت الله لاری

در ادامه این مراسم، «علاالدین بروجردی» منتخب مردم لارستان، خنج، گراش، اوز و جویم در مجلس شورای اسلامی و از نوادگان آیت الله العظمی سید عبدالحسین لاری اظهار داشت: عکس مرحوم سید عبدالحسین لاری در اتاق مقام معظم رهبری قرار دارد و ایشان با تمام وجود به این شخصیت علاقه مند هستند و به ایشان اعتقاد دارند.

وی تصریح کرد: جا دارد از مردم شریف لارستان تشکر کنم که این بصیرت را داشتند که در شرایط حساس کشور، در مقطعی که انگلیس به جنوب هجوم برده بود، هیاتی را به نجف اشرف فرستادند، نتیجه گرفتند، این حرکت انقلابی را انجام دادند و لار به قدوم مبارک سید عبدالحسین لاری مزین شد.

رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: مسئولان تراز اول کشور آیت الله العظمی سید عبدالحسین لاری را نمی شناسند، پیشنهاد فرماندار این است که نام ایشان را رسما در کتاب های درسی مدارس قرار دهیم و به نسل های بعد منتقل کنیم.

بروجردی افزود: باید در مورد شخصیت سید عبدالحسین لاری ، یک کنگره بین المللی برگزار کنیم و در جهت معرفی این شخصیت بی نظیر تاریخ معاصر، هم در سطح کشور و هم فراتر از مرزها، کشورهای منطقه و جبهه مقاومت گام برداریم.

وی با اشاره به عملیات وعده صادق اظهار داشت: در جغرافیای سیاسی امروز دنیا، هیچ کشوری جرات نگاه چپ به آمریکا را ندارد، اما جمهوری اسلامی ایران عملیات وعده صادق را رقم زد و کاری کرد کارستان که تحلیل گران سیاسی و نظامی دنیا هنوز دارند این اتفاق را تحلیل می کنند. 

دلیل سفر تاریخی رهبری به لار

منتخب مردم لارستان، خنج، گراش، اوز و جویم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفر تاریخی رهبر انقلاب به لار در سال 87 گفت: زمانی که رهبر معظم انقلاب (در 19 اردیبهشت سال 1387) وارد لار شدند، فرمودند: «من فقط به گل روی آقای آیت اللهی به اینجا آمده ام»؛ این در حالی است که رهبری در سفرهای استانی به شهرستان نمی روند.

علاالدین بروجردی خاطرنشان کرد: اگر لار (لارستان، خنج، گراش، اوز، جویم و بیرم) در منطقه و فراتر از مرزها پرآوازه است، به دلیل وجود این مردان بزرگ است.

سید عبدالحسین لاری یک چهره جهانی و بین المللی است

در پایان این همایش، «علیرضا بیابان نورد» رئیس مرکز پژوهش های آستان حضرت شاهچراغ و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز اظهار داشت: مقام معظم رهبری 16 بار اسم آیت الله العظمی سید عبدالحسین لاری را به مناسبت های مختلف مطرح کرده اند؛ این در حالی است که ایشان بیشترین صحبت را در مورد امام خمینی دارند و بعد از آن 16 بار، البته با تکرار، حدود 24 بار، اسم مبارک آیت الله لاری را بر زبان آورده اند.

وی تصریح کرد: سید عبدالحسین لاری یک چهره جهانی و بین المللی محسوب می شود، یعنی از این خطه یک چهره بین المللی بیرون آمده است.

اتحاد بی سابقه تجار و روحانیت در لار

رئیس مرکز پژوهش های آستان حضرت شاهچراغ خاطرنشان کرد: یکی از اتفاقاتی که برای اولین بار به تبع حضور سید عبدالحسین لاری در لار می افتد، حضور اولین گروه غیر روشنفکر مردمی مدافع مشروعیت به رهبری تجار در لار است که این اتفاق کاملا بی نظیری در کشور است. آیت الله لاری مشروطه ای را اعلام می کند که ریشه در شرع دارد.

بیابان نورد افزود: اولین اتحاد بین تجار و روحانیت، به شکل سازمان یافته، هم در لار اتفاق می افتد، اینکه تاجری با هیاتی بلندپایه به نجف برود و عالم بلندپایه ای را برای برطرف کردن آشفتگی و شورش به لارستان دعوت کنند در لار اتفاق می افتد و در هیچ جای ایران سابقه ندارد.

اقدامات سید عبدالحسین لاری برای پایه گذاری حکومت اسلامی در لار

وی با اشاره به اقدامات سید عبدالحسین لاری پس از ورود به لار گفت: اولین انجمن سیاسی و مدنی در جنوب کشور و اولین حوزه علمیه در جنوب که در نوع خود بی نظیر و بی سابقه است در لار تاسیس می شود و ما شاهد اولین تشکیل حکومت اسلامی جدای از استبداد سلطنت در لار هستیم؛ سید عبدالحسین لاری برای این کار تمبر منتشر و سکه ضرب می کند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: اولین مبارزه با یهودیان انحضار طلب در لار اتفاق می افتد که به صورت مسالمت آمیز تلاش می شود یهودیان از شهر خارج شوند و اولین خاستگاه مشروطیت در فارس هم در لارستان بوده که نشان دهنده این است که لار قدرت و پتانسیل پرورش این اندیشه ها و افکار را داشته است.

اهمیت تشکیل حوزه علمیه در لار

علیرضا بیابان نورد خاطرنشان کرد: تاسیس حوزه علمیه در لار اهمیت زیادی دارد، چون به معنی فراهم کردن پشتوانه فکری و معرفتی قبل از انجام کار عملی است تا باعث ماندگاری آن کار شود، به همین دلیل می توانیم در اینجا از مکتب سید عبدالحسین لاری صحبت کنیم، چون ایشان اهل حکمت بود. وی افزود: حوزه علمیه سه کار در لارستان انجام می دهد: تحکیم مبانی فکری جنبش مشروطیت، کادرسازی و تربیت نیروی انقلابی.

تکیه سید عبدالحسین لاری بر مشارکت و نظر مردم در کارها

رئیس مرکز پژوهش های آستان حضرت شاهچراغ تصریح کرد: سید عبدالحسین لاری به صورت همزمان در سه جبهه با حاکمان ظالم محلی، حکومت استبدادی قاجار و خوانین مرکزی شیراز مبارزه می کرد.

بیابان نورد اظهار داشت: جلب مشارکت و نظر مردم و تکیه بر پشتوانه مردمی از ویژگی های سید عبدالحسین لاری بوده است؛ سه اصل از آثار و ریشه اندیشه ای ایشان عبارت است از اینکه تمام افکار و عمل سیاسی ایشان مبتنی بر اصول علمی سیاست است، یکی از روحانیون بسیار واقع نگر است، یعنی آرمانی و خیالی فکر نمی کند و سیاست های تبلیغی وسیعی را به کار می برد که باعث می شود جبهه ای مردمی در منطقه لارستان شکل گیرد که تقریبا تمام کشور را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

نقش مهم و تاثیرگذار تجار در لارستان

وی خاطرنشان کرد: تجار نقش قابل توجهی در لارستان داشتند، بیشتر رساله های فکری ای که توسط سید عبدالحسین لاری نوشته شده در شیراز و با پشتوانه مالی تجار لارستانی منتشر شده است.

گفتنی است در پایان این مراسم، "ایوب قهرمانی" از کورده لارستان، شعری را که در وصف سید عبدالحسین لاری سروده بود، قرائت کرد.

در ادامه گزارش تصویری این مراسم را از دریچه دوربین «زینب دلام» ببینید.