علی رضاپور | چارسوق لارستان: دومین برنامه «چهره ماه» لارستان، با هدف بزرگداشت مقام علمی، ادبی و اجتماعی «احمد حبیبی»، برگزار شد. استاد حبیبی، متولد 1336، شاعر، پژوهشگر و فعال اجتماعی و فرماندار سابق بستک است که سالیان درازی عمر خود را صرف پژوهش در منطقه لارستان و شهر بستک و استان هرمزگان نموده است.
این مراسم با حضور فرماندار، شهردار، شورای اسلامی شهر لار و بستک و اهالی فرهنگ و ادب و هنر از شهرهای لار، بستک، اوز، گراش، پارسیان، مهر، گله دار، خنج، جویم، شرفویه و شهرها و روستاهای اطراف منطقه، به همت بنیاد فرهنگ لارستان و با همکاری شهرداری و شورای اسلامی شهر لار و مجمع خیرین بستک در سالن اجتماعات شورای شهر لار در شامگاه یک شنبه 25 آذرماه برگزار گردید.
در ابتدای این مراسم «محمد زارع»، مدیر بنیاد فرهنگ لارستان، که اجرای این برنامه را به عهده داشتند، ضمن خیر مقدم به حاضرین، گرامیداشت و ارج نهادن به تلاش های چهره های ارزشمند و شاخص فرهنگ و هنر، در فضایی صمیمی و ساده و در قالب دورهمی های فرهنگی که جدا از بزرگداشت های معمول باشد را از اهداف برنامه «چهره ماه» دانستند.
حمید منشی: برنامه «چهره ماه»، تلاش و همتی است برای همدل کردن مردم همزبان منطقه
حمید منشی از مسئولین بنیاد فرهنگ لارستان و از اعضای شورای اسلامی شهر لار، ضمن خیر مقدم به حاضرین این مراسم، گفت: برنامه چهره ماه تلاش و همتی است برای همدل کردن مردمان همزبان منطقه در یک جغرافیای فرهنگی منسجم و متحد که خط کشی های جغرافیای سیاسی خللی در آن نمی تواند ایجاد کند و آن چیزی که قرابت و هم افزایی مردم را تقویت می کند، هویت و فرهنگ و زبان مشترک است. «چهره ماه» تلاشی است برای اینکه این موارد و رویکردها را تقویت کند. منشی، استاد حبیبی را چهره سرشناس در حوزه پژوهش و فرهنگ و هنر و سرمایه بزرگ انسانی در منطقه دانست و ابراز امیدواری کرد با برگزاری این مراسم بتوان شخصیت و تألیفات ایشان را معرفی نمود تا شاید انگیزه ای باشد و بتوان مانند این اساتید را تکثیر نمود، که ضرورت زمانه و شرایط امروز است.
سید سلیمان بنی هاشمی: استاد حبیبی، اهمیت فرهنگ را بیش از سیاست می داند. او پژوهشگری فرا منطقه ای است.
این استاد دانشگاه و فعال فرهنگی شهر بستک، در ابتدا ضمن قدردانی از انتخاب استاد حبیبی به عنوان دومین چهره ماه از بستک کهن در لارستان کهن، با اشاره به ارتباط قدیمی بستک و لار، زبان و فرهنگ مشترک را باعث شکستن مرزهای جغرافیایی و سیاسی در منطقه دانست و بیان کرد؛ مرزها نمی توانند مانع فرهنگ و ادبیات و هنر شود. او استاد حبیبی را از چهره های ماندگار استان فارس و هرمزگان دانست و ایشان را ادیب و سخنور و شاعر و سیاست مدار فعال و مُصلح اجتماعی معرفی نمود. بنی هاشمی ریشه شخصیت بی بدیل استاد حبیبی را در فعالیت های ایشان در طول یک عمر دانست و گفت: استاد حبیبی یک معلم دلسوز و مهربان است و این ویژگی در شخصیت او متجلی است و شیرینی درس ایشان و روحیه آموزگاری او تا به امروز در میان تمامی کسانی که با ایشان در ارتباط بوده اند، زبانزد است.
این فعال فرهنگی از دیگر ویژگی شخصیتی استاد حبیبی را روحیه پژوهشگری ایشان می داند که این روحیه بخصوص در زمینه پژوهش های ادبی ایشان در شهر بستک متجلی است؛ ایشان از پدیده های ادبی به آسانی عبور نکرده اند و با روحیه پژوهشگری خود سبب خلق آثار ادبی و پژوهشی ارزشمندی شده اند. نگاه ایشان در پژوهش هایشان بسیار با اهمیت و کاربردی است. بنی هاشمی یکی از کتاب های ارزشمند استاد حبیبی را «محیا، شاعری از جنوب» دانست که در واقع این کتاب، هویت عامه مردم جنوب است که توسط استاد به این مردمان ارمغان داده شده است. بنی هاشمی از دیگر ویژگی های استاد را خوش رویی و خوش مشربی می داند. از نظر ایشان، استاد حبیبی، شخصیتی فرا استانی است که توانسته است با سایر اهالی فرهنگ و هنر ارتباط گیرد و سالیان طولانی ارتباط خود را با دانشگاه هرمزگان و شیراز و شهرهای مختلف ایران حفظ نماید و در نهایت همین ارتباط را به نفع منطقه و همگرایی منطقه به کار گیرد.
بنی هاشمی، تواضع و فروتنی، مهربانی و نظم را در شخصیت علمی استاد حبیبی بی تکرار و ویژه دانست. او استاد حبیبی را نمونه بارز سیاست مداری می داند که سیاست را مهمان و فرهنگ میزبان دانسته و همیشه در سیاست نگاه فرهنگی را اولویت خود قرار داده و معتقد است آنچه می ماند فرهنگ و کار فرهنگی است.
حسن هوشمند: حبیبی شخصیتی شریف، صادق، و پژوهشگری پرکار و امانت دار است.
حسن هوشمند، پژوهشگر و محقق تاریخ و فرهنگ از دهکویه لارستان، این شب را شب بستک و شب مردان بزرگ بستک دانست و در ابتدای سخنان خود به رابطه ی کهن معنوی و اجتماعی مردم بستک و لارستان اشاره نمود؛ او آبادانی منطقه را در گرو رابطه معنوی و پیوند فرهنگی بین مردم لار و مناطق پیرامون دانست که اگر این مهم تحقق یابد مشکلات دیگر در الویت پایین تری مطرح خواهند بود.
هوشمند ابراز امیدواری کرد لار و شهرهای همسایه لار به این نتیجه برسند که ترقی لار باعث پیشرفت سایر شهرهای همجوار خواهد شد و همچنین پیشرفت شهرهای دیگر نیز باعث پیشرفت لار است. ما با داشتن زبان و فرهنگ مشترک می توانیم برای ترقی و تلاقی یکدیگر امیدوار و یکدل باشیم و برای رسیدن به آبادنی تلاش کنیم. بدیهی است تفرقه و چند دستگی باعث عقب افتادگی ها در وجوه مختلف خواهد شد. هوشمند در بخش دوم سخنان خود با اشاره به وجوه شخصیتی استاد حبیبی، ایشان را شخصیتی مهربان، شریف، صادق دانست و وی را عاشق حوزه جنوب و به طور کلی هرمزگان و فارس و بخصوص شهر بستک دانست. این فعال فرهنگی و اجتماعی، حبیبی را یکی از پرکارترین پژوهشگران منطقه جنوب می داند و امانتداری در پژوهش را از دیگر وجوه شخصیتی او معرفی می کند که توانسته است کوچکترین موارد را در پژوهش خود با دقت ثبت نماید.
هوشمند در ادامه گفت؛ حبیبی از نوجوانی، فعالیت پژوهشی خود را آغاز کرد. او در 16 سالگی خاطرات خود از دوران تحصیل در دانش سرای مقدماتی به صورت دقیق ثبت و ضبط کرده که در حقیقت این خاطرات دارای نقاط تاریخی و پژوهشی است و این نوشته را از یک خاطره نویسی معمولی متفاوت می کند. (این خاطرات در روزنامه میلاد لارستان به چاپ رسیده است). هوشمند در انتهای سخنان خود حبیبی را سرمایه بستک و لارستان کهن و کشور دانست و از دست اندرکاران این برنامه تشکر و قدردانی نمود.
مجید حجتی: دوست داشتنِ غیر و گسترده کردن قلمروی خود، از ویژگی های برجسته استاد حبیبی است.
مجید حجتی از فعالین فرهنگی و اجتماعی لار، در سخنرانی اش در این مراسم گفت: استاد حبیبی فردی با تعصب مثبت نسبت به فرهنگ و شهر خود است و دوست داشتن غیر و گسترده کردن قلمروی خود از ویژگی های منحصر به فرد و ممتاز استاد حبیبی است. ایشان در تلاش است دیگران را در کنار خود جای دهد و به تحسین و معرفی دیگران تلاش نموده است. او در جستجوی انسان های باعظمت است و از آن ها می گوید و می سرایند. در جایی به تحسین استاد اقتداری گراشی می پردازد و در جایی در غم فقدان آقای لارستان می سراید و از بزرگی های مولانا سید محمد توانا می نویسند و یا به معرفی شخصیت علمی محمدصادق افتخار می پردازد و از شاگردی ایشان در دانشسرای لارستان، که آن ایام را جزو بهترین ایام عمرشان می دانند، می گوید.
حجتی در انتهای سخنان خود به دوری استاد از موضوعات اختلافی در منطقه و خط کشی های عمدتا مبتنی بر جغرافیای سیاسی در منطقه اشاره کرد؛ ایشان با مرزبندی با این موارد اختلافی، بر کارها و فعالیت های خود متمرکز بوده است که این خود موجبات دوستی و همگرایی مردمان منطقه را فراهم آورده است.
احمد خضری: احمد حبیبی، هویت ایرانی و ملیت ایرانی را پیوسته پرچم داری نموده است.
احمد خضری، فعال فرهنگی و مدیرمسئول پایگاه خبری «پسین اوز»، ضمن قدردانی از بنیاد فرهنگ لارستان در برپایی چنین مراسمی، استاد حبیبی را عامل وحدت در منطقه دانست. او حبیبی را مدیری با فرهنگ معرفی می نماید که در زمینه علم و کتاب و فرهنگ فعالیت نموده است. او شایسته زیستن و شایسته فکر کردن و شایسته عمل کردن را از وجوه شخصیتی احمد حبیبی دانست و گفت حبیبی از خِرد سعدی و رِندی حافظ در زندگی خود الهام گرفته است.
خضری در انتهای صحبت هایش گفت: استاد حبیبی مرد تمام نشدنی جنوب فارس است و این مایه افتخار ماست. او پژوهشگر، معلم و شاعر است. یکی از پژوهش های ارزشمند ایشان در حوزه خلیج فارس است. همچنین تألیف و حفظ فرهنگ فولکلور از تلاش های ایشان در منطقه است. ایشان در هیچ یک از تألیفات خود به زبانی که در منطقه ما به کار می رود «اچمی» نگفته اند. زبان و فرهنگ، ابزاری است که ما را با هویت خود آشنا می کند و ما به ایشان بابت پژوهش هایشان در این حوزه افتخار می کنیم.
اصغر فرودی: تجلیل از خدمتگزاران در حوزه های مختلف؛ تضمین تداوم ارزش هاست.
اصغر فرودی، شهردار لار، ضمن خیر مقدم به تمامی حاضرین و قدردانی از دست اندرکاران این مراسم، تجلیل از خدمتگزاران در حوزه های مختلف شعر و ادب و فرهنگ را تضمین تداوم ارزش ها دانست و گفت: زمانی که ما از استاد حبیبی به عنوان یک مصلح اجتماعی تقدیر می کنیم، درواقع از اصلاحات اجتماعی تقدیر می کنیم و یا وقتی از استاد حبیبی به عنوان یک شاعر تجلیل می کنیم، یعنی از شعر و ادبیات تقدیر کرده ایم. زمانی که از ایشان به عنوان یک شخصیت وحدت گرا تجلیل می کنیم، یعنی داریم از وحدت جوامع انسانی تجلیل می کنیم. به همین شکل که تقدیر از وجوه شخصیتی متفاوت استاد حبیبی به معنی قدردانی و ارزشمندی تمام این حوزه هاست و این روش، کاری بسیار شایسته و نشان دهندی درستی مسیر است.
فرودی خاطرنشان کرد: این جلسات بسیار ارزشمند است زیرا باعث تداوم فرهنگ و ارزش ها خواهد شد، اما ما باید جهتی را مشخص نماییم. باید روش شناسی را از همین جلسات الگو بگیریم که مرزهای جغرافیایی و تقسیمات کشوری، سیاسی و جناحی در این مراسم مطرح نیست و همه این مرز بندی ها در این جلسه شکسته شده است که نشان می دهد این مراسم مبنای صحیحی داشته است.
شهردار لار در انتها با خواندن شعری از مولانا، به اهمیت درست انتخاب کردن و روش شناسی صحیح تأکید نمود و گفت: مهم است که چه روشی در حوزه فرهنگ و دانش و معرفت انتخاب نماییم که بتوانیم تمام افرادی که به نوعی کار و خدمت خوبی انجام داده اند، فارغ از مرزبندی های جغرافیایی و جناحی، پیگیری نماییم. امیدوارم این مراسم ها و جلسات تداوم داشته باشد.
در انتهای این مراسم تندیس ویژه بنیاد فرهنگ لارستان و همچنین هدایایی از سوی نماینده شهرستان ها و موسسات فرهنگی به استاد احمد حبیبی به پاس تلاش های ایشان در پژوهش، تالیفات و فعالیت های فرهنگی در جنوب استان فارس و استان هرمزگان تقدیم شد.
در این برنامه علاوه بر سخنرانی هایی در گرامیداشت استاد احمد حبیبی، آوازخوانی اشعار حافظ توسط سیدجلال یگانه و شرواخوانی توسط یکی از هنرمندان بستک اجرا شد و عبدالرضا مفتوحی مسئول انجمن ادبی آفتاب و شاعر برجسته لاری نیز شعر لاری خود را تقدیم حاضرین نمود.
دیدگاه خود را بنویسید