به گزارش چارسوق لارستان به نقل از فرهنگ فارس، در مراسم ویژه ای با حضور اهالی فرهنگ، ادب، هنر، رسانه و مقامات استانی و کشوری، حمیدرضا قانعی تودیع و مهدی رنجبر به عنوان مدیر کل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس معارفه شد. معاون حقوقی و امور مجلس و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد که در این برنامه حضور داشت طی سخنانی گفت: اعتماد به بخش خصوصی در حوزه فرهنگ و هنر ضروری است. در ادامه رنجبر بر ترمیم شکافهای اجتماعی و تقویت پیوندهای وحدتبخش تاکید کرد و معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس نیز توجه به حوزه فرهنگ را لازمه حفظ تعادل در نظام سیاسی و امنیتی دانست. همچنین حمیدرضا قانعی؛ استان فارس را مهد ایمان و اراده و تاریخ و فرهنگ و هنر اعلام داشت.
اعتماد به بخش خصوصی در حوزه فرهنگ و هنر ضروری است
معاون حقوقی و امور مجلس و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد گفت: اعتماد به بخش خصوصی در حوزه فرهنگ و هنر و همچنین برون سپاری برخی اختیارات و کارها از اهمیت زیادی برخوردار است و هر جا اطمینان کردیم، مزیتهای قابل توجهی در ارتقا سطح کمی و کیفی حاصل شده است.
مهدی محمدی چهارشنبه در آیین تودیع و معارفه مدیران کل سابق و جدید فرهنگ و ارشاد فارس اظهار کرد: استان فارس استان هزاران ساله است و در طول سالهای گذشته دارای فراز و نشیبهای خاصی بوده و هست؛ این استان از حساسیتهای خاصی به لحاظ فرهنگی و هنری برخوردار است و بزرگانی از رشتههای مختلف هنری در این استان فعال هستند.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت فرهنگ و ارشاد با اشاره به اینکه فارس در همه هنرهای هفتگانه سرآمدان و هنرمندان شاخصی دارد، ادامه داد: در صدد هستیم نظر خاصی به استان فارس داشته باشیم تا بتوانیم با امکانات حداقلی حداکثر رضایت را در اهالی فرهنگ و هنر ایجاد کنیم.
او با به اهمیت مضاعف فرهنگ نسبت به اقتصاد اشاره کرد و گفت: امیدواریم با بضائت کمی که داریم بتوانیم این رویکرد را در جامعه نهادینه کنیم.
محمدی با بیان اینکه بهبود وضعیت فرهنگ و هنر استان فارس در دستور کار است، گفت: قصد داریم با سیاستهای جدید وزارت، دست مدیران کل را در استانها باز بگذاریم و اختیارات بیشتری به مدیران کل بدهیم.
معاون وزیر ارشاد گفت: در هر جا تفویض اختیار به مدیران داده شد، این رویکرد مورد استقبال اهالی فرهنگ و هنر قرار گرفت؛ در حال حاضر ادامه دادن این رویه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگری می شود و تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا مشکلات اهالی هنر را با تفویض اختیارات حل و فصل کنیم.
محمدی با اشاره به اینکه در این دوره وضعیت معیشت کارکنان اداره کل هم مورد توجه وزارت است، گفت: مدیرکل جدید فارس تعاملات استانی را با هدف پیشبرد اهداف فرهنگی و هنری فراموش نکند؛ هم تعاملات با دستگاههای همخانواده ارشاد و هم تعاملات برون دستگاهی برقرار و حفظ شود و جلسات و نشستها به صورت مستمر برگزار شود.
محمدی با تاکید بر اهمیت برگزاری ماهانه شورای هماهنگی افزود: کارگروههای مشورتی و تخصصی ایجاد و از تجارب هنرمندان و مشاهیر بهره گرفته شود.
او با بیان اینکه سیاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این است که مدیران کل استانی از درون ادارات کل انتخاب و منصوب شوند، گفت: حتی اگر استانی فردی در تراز مدیرکل نداشته باشد از استانهای همجوار بهره میگیریم؛ در هر صورت مدیران کل باید از مجموعه فرهنگ و ارشاد باشند.
توجه به حوزه فرهنگ، لازمه حفظ تعادل در نظام سیاسی و امنیتی است
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس گفت: آسیب حوزه فرهنگی با تسری به نظام سیاسی منجر به برهم خوردن تعادل در این حوزه می شود اگر دچار بی تعادلی شویم، در نظام امنیتی هم تمرکز لازم را نخواهیم داشت.
حجت الله رضایی چهارشنبه در آیین تودیع و معارفه مدیران کل سابق و جدید فرهنگ و ارشاد فارس اظهار کرد: هر حکومتی یا حاکمیتی دارای نظامات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی است؛ اگر در نظام اقتصادی دچار چالش جدی شویم اثرات آن را در قالب آسیبهای اجتماعی در نظام اجتماعی مشاهده خواهیم کرد؛ اگر در این دو نظام دچار چالش شدیم این چالشها در نظام فرهنگی تحت بحران هویت خود را نشان میدهد.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس ادامه داد: در نظام اقتصادی میتوان در مدت زمان کوتاهی با تغییر در سیاست و اعمال برنامه کوتاه مدت مسایل را حل کرد،در نظام سیاسی با یک تغییر گفتمانی مسایل حل میشود اما نقطهای که اگر دچار آسیب شویم چند دهه با آن درگیر خواهیم بود نظام فرهنگی است.
رضایی فرهیختگان و هنرمندان را تولیدکنندگان فکر و اندیشه دانست و گفت: هنرمندان فکر و اندیشه تولید و در جامعه توزیع میکنند.
معاون استاندار فارس اضافه کرد: اگر توجه ویژه به حوزه فرهنگ نشود در تمام نظامات دچار چالش میشویم بنابراین ماموریت ادارهکل فرهنگ و ارشاد ماموریت مهم و تأثیرگذاری است.
او با بیان اینکه تمدن بشری در طول سالها موج های مختلفی را پشت سرگذاشته؛ گفت: موج اول، موج انقلاب زمین و کشاورزی است که چندین هزار سال طول کشید که بشر از این موج عبور کند؛ انقلاب صنعتی به عنوان موج دوم یا انقلاب دوم شناخته میشود که دوره کوتاهی نزدیک به ۳۰۰ سال را پشت سر گذاشت؛ یعنی ۳۰۰ سال طول کشید که بشر از موج دوم زندگی خود عبور کرد؛ با نگاهی به این دوران میتوان گفت رفته رفته شاهد کوتاه شدن دوران این امواج در تاریخ تمدن بشری هستیم.
رضایی موج سوم تمدن بشری را موج فناوری و اطلاعات دانست و افزود: موج سوم زندگی بشری هم چند دهه بیشتر طول نکشید؛ امروز هم در آستانه موج چهارم که هوش مصنوعی خوانده میشود هستیم؛ آماده شده برای رویارویی با این موج یک ضرورت زندگی بشری است.
وی بیان کرد: در واقع ما باید زیرساختها را قبل عبور از هر کدام از این موج ها مهیا کنیم؛ هر جامعهای که خود را آماده نکند به ویرانی دچار خواهد شد؛ مدیران باید برنامه مدیریت خود را در حوزه نرمافزاری و سختافزاری مهیا کنند.
معاون استاندار فارس با بیان اینکه شورای فرهنگ عمومی مورد توجه ویژه قرار گیرد، گفت: تاکید استاندار مورد توجه قرار گرفتن پیوند بین دین، حماسه و هنر است و گفتمان وفاق ملی باید از ادارهکل فرهنگ و ارشاد به عنوان یک مرکز مهم در جامعه نهادینه شود.
استان فارس مهد ایمان و اراده و تاریخ و فرهنگ و هنر است
در ادامه سخنان حمید رضا قانعی مدیر کل سابق فرهنگ و ارشاد فارس بدین شرح ارائه شد:
فرهنگ ایران و معارف اسلام عزیز دو معدن غنی فرهنگ و هنر سرزمین ماست که ترکیب آنها پشتوانه بسیار گرانبهایی برای انقلاب اسلامی ملت ایران فراهم آورده است فرهنگ ستون تمدنی انقلاب اسلامی است و هنر ما و آثار هنری ما مهمترین و متعالیترین راهنما در اقیانوس بیکران و متلاطم فرهنگها برای بشر حیران در دنیای متزاحم و ماده زده و آشفته حال معاصر است که افقهای امید آفرین و نویی برای تکامل بشری ترسیم نموده و مینماید.
استان فارس مهد ایمان و اراده و تاریخ و فرهنگ و هنر است، استانی که به فرموده رهبری معظم انقلاب بهترین جغرافیای ممکن، برای تلفیق دین، هنر و حماسه است.
سرزمینی که برشمردن نام دینداران و هنرمندان و حماسه آفرینان و قهرمانانش شاید ساعت ها به درازا بیانجامد.
سرزمین علمای بزرگی که برخی بسترساز اولین حکومت های اسلامی بودند، علمای مبارزی که انقلاب اسلامی در جای جای خود مدیون دلاوری ها و رشادت های آنهاست، سرزمین حماسه و دلاوری و شهادت، سرزمین پانزده هزار شهید گلگون کفن، سرزمین ملاصدرا، سرزمین عباس دوران و عبدالله اسکندری و شهید دستغیب و سرزمین میرزای شیرازی…
سرزمین هنرمندانی که تصور تعالی هنر ایرانی و اسلامی بدون آنها ممکن نیست، سرزمین حافظ و سعدی…
که درخشان ترین ستارگان شعر و هنر این دیارند…
سخن گفتن از ظرفیت های این پهنه فرهنگی در این مجال ممکن نیست و من بعنوان خادم اهالی فرهنگ و هنر طی هزار روز گذشته، بر خود می بالم که خداوند این توفیق را نصیبم کرد که مورد لطف و عنایت اهالی مهربان این دیار باشم.
در این هزار روز، هزاران بار مورد تفقد و محبت اهالی فرهنگ و هنر استان بودم و پیشکسوتان مهربان و خوش سلیقه و کم توقع در جای جای این مسیر راهنمایم بودند و جوان تر ها پشتیبان و همراهم.
صمیمانه و خاضعانه از همه هنرمندان در رشته های مختلف هنری و فرهنگی ، از همه ی کسب و کارهای مرتبط با فرهنگ و هنر ، کانون های فرهنگی و هنری مساجد، آموزشگاه ها، موسسات، اهالی کتاب و کتابخوانی، چاپخانه ها، اهالی محترم رسانه، فعالان قرآنی، سینماداران و فیلم سازان، اهالی تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی، فعالان مدولباس و بازی های رایانه ای، ناشران و نویسندگان و شاعران سپاسگذارم و خود را مدیون لطف و همراهی و محبت آنها می دانم و برایشان از درگاه الهی موفقیت روزافزون خواستارم، چرا که شایسته آن هستند.
کارنامه سه سال گذشته حضور بنده در جایگاه مدیریت فرهنگ و هنر استان بصورت مفصل و مجمل، هم مکتوب و هم مصور از طریق رسانه ها به اطلاع همه هم استانی های عزیزم و اهالی فرهنگ و هنر رسیده است، لکن در این مجال به برخی ازشاخص های تحولی که در ابتدای دولت سیزدهم، دولت مردم، مدنظر سیاست گذاران عرصه فرهنگ بود و برای آن تلاش کردیم، مختصر اشاره می کنم.
در حوزه زیرساختی شاید مهمترین اقدام راه اندازی دو هنرستان دخترانه هنرهای زیبا در شیراز و لارستان باشد و البته به این مهم باید به دو برابر شدن ظرفیت صندلی های سینما در سطح استان طی هزار روز گذشته، افتتاح و بهره برداری نگارخانه سرو ، تعمیرات تالار حافظ پس از 20 سال، ساخت پنج پلاتو ویژه تئاتر و نگارخانه در شهرستان های استان اضافه نمایم.
بازگشت مرجعیت فرهنگی و احیای جایگاه هنر با احیای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان گرامیداشت بیش از 300 هنرمند در طی سه سال، تشکیل شورای پاسداشت زبان فارسی و شورای هنر در استانداری تا حدودی محقق گردید.
ایجاد هم افزایی بین دستگاه های متعدد متولی فرهنگ در استان که با محور قراردادن سند استانی نقشه مهندسی فرهنگی در دستور کار قرار گرفت و مفاهیم قرآنی،جهاد تبیین، خانواده متعالی، زیست عفیفانه و نشاط آفرینی و امید اجتماعی بصورت مستمر رصد و هدایت گردید
حمایت از موسسات و مجموعه های مردمی در سطح استان در قالب تشکیل قرارگاه های استانی و ملی از دیگر اقدامات مهم و تاثیر گذار دوره ی پشت سر گذاشته شده است، که سطح تولیدات هنری در استان را بصورت قابل توجهی از نظر کمی و کیفی ارتقا داد.
توجه ویژه و جدی به هنرمندان موسیقی بومی استان که ظرفیت بالایی در حوزه تخصصی خود دارند، بگونه ای که شاید یکی از مهمترین اقدامات این دوره تشکیل و حمایت از ارکسترسمفونیک فارس و اجراهای متعدد و فاخر این هنرمندان در شیراز بود و اینها همه در کنار حمایت از سایر گروه های بومی و موسسات فعال موسیقی معنا پیدا کرد، کسب طوبی زرین جشنواره تجسمی فجر برای اولین بار و کسب رتبه های برتر پر تکرار در عرصه هنرهای نمایشی در جشنواره ی بین المللی فجر و سایر جشنواره ها و حضور برخی از آثار در جشنواره های بین المللی دیگر کشورها.
تعدد رویدادها و پذیرش میزبانی های مختلف جشنواره ای در رشته های مختلف هنری نیز از ویژگی های دوره گذشته است، دورانی که همانگونه که همگان واقفید دوران پر تلاطمی در عرصه اجتماعی و سیاسی بود و جامعه بزرگ هنری نیز از آن متاثر بود و با وجود همه این اتفاقات هیچ رویداد فرهنگی و هنری تعطیل نشد و بعد از سالها و برای اولین بار یک رویداد هنری عظیم در مجموعه تخت جمشید با حضور و استقبال گسترده مردم و علاقه مندان برگزار گردید و حافظیه نیز میزبان رویدادهای هنری و قرآنی فاخری برای اولین بار شد.
همه این دستاوردها ممکن نبود مگر به همت همه همکاران شایسته و پرتلاشم در مجموعه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ، از شمالی ترین شهرستان استان تا جنوبی ترین آنها از کارشناسان خبره و مدیران و معاونین، حتی عزیزان تاسیسات و خدمات و رانندگان گرامی و عوامل حراست
این عزیزان بی چشمداشت و خاضعانه و خالصانه با تمام وجود برای ارتقای فرهنگ و هنر استان کوشیدند و بنده حقیر را در این مسیر سربلند نمودند.
و حال نیز مفتخرم که یکی از همکاران خبره و با تجربه ام، یعنی آقای مهدی رنجبر عزیز در ادامه سکاندار فرهنگ استان خواهد شد و برای ایشان صمیمانه آرزوی توفیق و سربلندی دارم.
در پایان ذکر این نکته را ضروری می دانم که پذیرش مدیریت در انقلاب اسلامی افتخاری است که بواسطه خون هزاران شهید در اختیار امثال بنده قرار گرفته است و تا ابد خود را مدیون انقلاب اسلامی و بنیانگذار کبیر آن و رهبر حکیم آن می دانم.
افتخاری که در دوران ریاست جمهوری فقیه شهید عالی قدر حضرت آیت الله رئیسی نصیب بنده گردید.
از اعتماد وزیر سابق ارشاد دکتر اسماعیلی عزیز و معاونت حقوقی وقت وزارت آقای هاشمی، استاندار سابق جناب دکتر ایمانیه و نماینده محترم ولی فقیه در استان حضرت آیت الله دژکام کمال قدردانی و تشکر را دارم.
و مجددا جامعه فرهنگ و هنر استان را بواسطه اعتمادشان قدردانم.
مرا عهدیست با جانان که تاجان در بدن دارم/ هواداران کویش را چو جان خویشتن دارم
ترمیم شکافهای اجتماعی و تقویت پیوندهای وحدتبخش
در این بخش از مراسم مهدی رنجبر به عنوان مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ابلاغ خود را از دست معاون حقوقی و امور مجلس و استانهای وزارت دریافت کرد و پس از معارفه پشت تریبون رفت و با تاکید بر ترمیم شکافهای اجتماعی و تقویت پیوندهای وحدتبخش، مطالب زیر را بیان داشت:
- اینک که در پیشگاه شما ایستادهام، سخن از سرزمینی است که درخشش آن در گسترهی تاریخ جهان همواره چون خورشیدی تابناک بوده است؛ سرزمین فارس، گهوارهی هنر، آیین و ایمان، یادآور شکوه پارس و همبستگی ملتها در سایهی فرّ ایزدی، و شیراز، نگین درخشان شهرها، کانون سرود و سروش، و آرامگاه جاودانه سرایانِ سخن و اندیشه است.
- شهر سوم حرم اهلبیت (ع) با پیشینهای غنی نمایانگر پیوند دین ، هنر و حماسه میراث گرانسنگی در بازآفرینی هویت ایرانی-اسلامی دارد. زادبوم شور و بینش، امروز رسالتش را در احیای گفتمان میان نسلی میبینم و اعتقاد راسخ دارم در پاسداشت و تقویت اصالت و هویت ایرانی – اسلامی میتوانیم، میتوانیم سرمایه های اجتماعی را در عرصه ی فرهنگ و هنر احیا کنیم.
- افول کنشگری و میدان داری مردم در آفرینش ها و فعایت های فرهنگی را میتوان با گفتمان به ویژه گفتمان میان نسلی از میان برداشت. اگر این مهم تحقق یابد، گامی بلند در راستای بهبود جامعهی مدنی فارس و ایران عزیز برداشته ایم.
- شیراز، از دیرباز میراثدار گنجینهای از فرهنگ، ادب ، هنر، و حماسه ی ایران زمین بوده ، و جان بخشیدن به این گنجینه برای تقویت سرمایهی های اجتماعی، در سایهی میراث جاودان بزرگانی چون سعدی، حافظ و ملاصدرای شیرازی، ضرورتی انکار ناپذیر است.
گفتمان شیراز، بهعنوان الگویی برای مردمیسازی و عدالت فرهنگی، میتواند شکافهای اجتماعی را ترمیم و پیوندهای وحدتبخش را تقویت کند. استفاده از زبان هنر و ظرفیت هنرمندان، راه ورود به این گفتمان است.
در همین راستا فارس میتواند زیست شبانه روزی در حوزهی فرهنگ، هنر و معنویت، را تجربه کند – که به الگویی در گردشگری فرهنگی، هنری و اجتماعی بدل شود و در این راه، رونق اقتصادی و توسعهی زیرساختهای فرهنگی را نیز به همراه آورد.
- ما اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و معنویت فارس، تلاش خواهیم کرد، تا این خانه را با ابزار هنر به خانه ای برای گفتوگو میان تمامی اقشار، اندیشهها، سنین و سلیقهها، در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران، تبدیل کنیم و ایرانی شادتر، آگاهتر در بستر تاریخی هم اکنون داشته باشیم.
- در این برنامه استاد احد ده بزرگی شاعر اهل البیت به شعر خوانی پرداخت و داریوش نوید گویی نیز از مسایل و شاخص های مورد نیاز حوزه فرهنگ و کتاب سخن گفت و در پایان نیز از طرف اهالی فرهنگ و هنر و مسئولان فرهنگی و کارکنان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس هدایایی به رسم تکریم به حمید رضا قانعی اهداء شد.
دیدگاه خود را بنویسید