به گزارش چارسوق لارستان به نقل از ستاد خبری سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، محمدرضا مریدی جامعهشناس و مدرس دانشگاه در گفتگو با اعضای این ستاد مطرح کرد: هفته کتاب اهمیت خوانندگان کتابها را یادآوری میکند و شاید بتوان در هفته کتاب، در روزهایی ویژه سراغ کتابخوانها رفت و به سازوکار شناسایی و قدردانی از آنها فکر کرد.
این پژوهشگر و عضو هیات علمی دانشگاه هنر گفت: در باب قدر و منزلت نویسندگان، محققان، پژوهشگران و... کارهای متعددی انجام شده و جامعه اغلب قدرشناسانه به نویسندگان نگاه میکند. با این وصف باید بیش از این از قدر و منزلت کتابخوانها و اهل کتاب صحبت کرد.
وی افزود: به نظرم رویدادهایی مثل هفته کتاب و نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هم موجب قدرشناسی از اهالی قلم است هست و هم یادآوری مخاطبان کتاب. شاید بیش از هر چیزی این رویدادها گردهمایی اهل کتاب و خوانندگان کتاب باشد. شاید کمی عجیب باشد که رویداد و جایزهای برای کتابخوانها نداریم. این حرف من بدان معنا نیست که حتما باید چنین رویدادی داشته باشیم، بلکه من میخواهم اهمیت کتابخوانها را یادآوری کنم.
نویسنده کتاب «گفتمانهای فرهنگی و جریانهای هنری ایران؛ کندوکاوی در جامعهشناسی نقاشی ایران معاصر» ادامه داد: منظور من از کتابخوانها، این نیست که از کتابخوانهای حرفهای صحبت کنیم، گاهی کتابخوانی جنبه شغلی پیدا میکند و شما به عنوان پژوهشگر ممکن است شغلتان یا حتی معیشتتان با کتابها گره بخورد، اما کتابخوانی در لابهلای زندگی و درهم تنیده شده با زندگی روزمره طعم و جایگاه دیگری دارد.
مریدی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که هفته کتاب اهمیت خوانندگان و مخاطبان کتابها را هم یادآوری میکند، گفت: شاید بشود در روزهایی از هفته کتاب به طور ویژه سراغ کتابخوانها رفت و بررسی کرد که سازوکار شناسایی و همچنین سازوکار قدردانی از آنها چگونه است. باید به این نکات بیشتر فکر کرد.
نویسنده کتاب «هنر به مثابه کار جمعی» اضافه کرد: صحبت کردن از اهل کتاب اشاره به جامعه فرهیختگان است. جامعه فرهیختگان فقط به مولدان محدود نمیشود، بلکه در این جامعه اتفاقا بیش از هر چیزی خوانندگان و مصرف کنندگان کتاب جایگاه دارند. اگر چه که عبارت مصرف کننده گاهی دلالتهای حاشیهای ایجاد میکند و گاهی اوقات بار معنایی خوشایندی ندارد، ولی به نظر من مصرف کتاب چیزی است که باید ما بر آن تاکید و از قدر و منزلتش صحبت کنیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه هنر همچنین به کمبود نشریات تخصصی در زمینه معرفی کتاب اشاره کرد و ادامه داد: این نشریات در معرفی کتابها نقش مهمی دارند. به گمان من نشریات تخصصی در حوزه کتاب مانع از مهجور ماندن برخی از کتابها شده و آنها را از حاشیه بازار به مرکز بازار باز میگرداند.
نویسنده کتاب «آموزش همگانی هنر» در ادامه گفت: به گمان من در کنار برگزاری رویدادهایی پیرامون کتاب، یکی از مهمترین فعالیتهای خانه کتاب و ادبیات ایران باید انتشار چنین نشریاتی باشد. همه باور دارند که خانه کتاب و ادبیات ایران، سرای اهل قلم است و این موقعیت هیچگاه از این نهاد گرفته نشده است. ما نباید مرثیهسرایی کنیم که چرا برخی از کتابها مهجور میمانند، یا چرا برخی از کتابها در رسانهها منتشر نمیشوند، بجای آن به انتشار نشریات تخصصی فکر کنیم که در معرفی کتابها تاثیرگذارند. مطمئنم که دوستان دستاندرکار چنین دغدغههایی را دارند.
دیدگاه خود را بنویسید